betta: raznolikost njene prehrane
Kupil sem živo hrano (no, bolj mrtvo, ker se je zmrznilo) za mojega betta (to so rdeči črvi). Dal sem mu jih, ampak jih ne je. Samo gleda jih in jih ne želi pojesti, medtem ko se je za granulat 'ocean nutrition betta pro' vrgel, saj očitno 'food' ne mara. Rad bi mu ponudil raznoliko prehrano, ampak se zdi, da noče nič novega, kar mu ponudim. Je tvegano, če ne spremenim njegove hrane?
Hvala za vaše odgovore.
PS: Moj betta živi v 40-litrskem akvariju s filtrom, osvetlitvijo, rastlinami in kmalu tudi s segrevanjem, saj ne najdem majhnega grelca moči 50W
Pozdravljeni,
Če ne je rdečih črvov, to pomeni, da mu v trgovini za živali, kjer je bil, niso dajali le-teh in zato ni navajen, da bi jih jedel. Potrebna je potrpljenost in s tem, da mu jih vztrajno ponujate, jih bo zagotovo začel jesti.
Lahko mu ponudite tudi žive črve (ki se prodajajo v vrečkah), da ga spodbudite k lovu, in jih postopoma zamenjate z zmrznjenimi.
Raznolikost hrane je pomembna za Betta (kot tudi za vse druge ribe) vsaj zato, da se izognejo monotoniji. Žive hrane je potrebno izmenjevati s suho hrano. Če imate čas, je bolje, da dajete več obrokov na dan v zelo majhnih količinah, kot da dajete samo enega. Priporočen je en dan posta na teden, da lahko izloči maščobe in toksine, ki bi jih morda shranil.
Pomembno je, glede na obliko usta Betta (ki so usmerjena navzgor), da izbrane inertne hrane plavajo. Je riba, ki je hrano s površine, in ne mara iskati hrane na tleh. Po drugi strani pa ne bo okleval pri lovu na žive črve na vseh nivojih akvarija in bo zaradi večje aktivnosti še bolj obarvan.
Alain
Pozdravljeni,
Tudi granule ocean nutrition FOOD' so jedel, vendar je dolgo obotavljal, medtem ko se za O.N. PRO' vrže nanje.
Hvala, med dnevom me ni, zato mu lahko hranim samo dvakrat na dan.
Poskusil bom, vendar nočem pustiti črvov v akvariju, če jih ne bo pojedel =S, ali je mogoče beto dati v "plavajočo škatlo", da preprečim, da bi vse končalo v akvariju.
Drugače ima moj betta zelo lepe barve in je zelo zelo živahen (spi samo ponoči), ja, pogosto ga opazujem
Hvala!
Imam vprašanje, ker se dobro spoznaš na akvaristiko ^^ (jaz se trudim čim več naučiti!)
Rad bi kupil ta grelec (za mojega Betta):
https://www.zoomalia.com/animalerie/chauffage-visitherm-pro-p-15548.html
50 W bi bilo dovolj za moj 40 L, in temperatura bi morala biti 24/25° C, kajne? Ker premalo ga naredi lenega in več skrajša njegovo življenjsko dobo
Hvala!
in lep večer
Pozdravljeni,
Ribe so poenostavljeno poimenovali "hladnokrvne živali".
Realnost je drugačna in bolj realistično bi jih bilo imenovati živali s spremenljivo temperaturo. Dejansko so njihove telesne temperature odvisne od temperature okolja, v katerem živijo, ta pa se spreminja glede na letni čas, dan ali noč. Pravilno ime te značilnosti je: poikilotermni organizmi.¨
Če optimalna temperatura ni dosežena, je presnova rib upočasnjena in vitalne funkcije so oslabljene (srčni utrip, apetit ...), nasprotno pa, če je temperatura previsoka, je presnova pospešena z vsem, kar to vključuje: pospešen srčni utrip, povečana potreba po raztopljenem kisiku, prekomeren apetit, prehitro staranje organskih tkiv in na koncu prezgodnja smrt.
Kakovost temperature je torej zelo pomembna za te živali, in za Betto je 25°C dobra.
Glede izbire ogrevanja je vse OK.
Alain
živjo,
najlepša hvala za vse te informacije Naročil(a) sem ogrevanje, zdaj samo še čakam, da ga prejmem.
še enkrat hvala!