bele pike
dober večer,
od danes imata moja dva guramija pike bele barve. Nisem nujno opremljen za njuno izolacijo. Bral sem, da je potrebno povišati temperaturo mojega akvarija (kar sem tudi storil). Ali je potrebno še kaj drugega narediti, da preprečimo širjenje te bolezni na ostale moje varovance? Hvala
V akvariju sta nova od petka.. morda je to "stresni udarec"
Pozdravljeni,
To je enocelični zajedavec (Ichthyophthirius ali ichthyophthiriasis), ki se naseli v kožo rib in tvori belo piko, ki na koncu poči. Zajedavec pade na tla, se obleče v cist in pozneje rodi približno 2000 novih zajedavcev, ki se pritrdijo na ribo in cikel se ponovi.
Zato je brez koristi izolirati okuženo ribo, saj je bolezen okužila celoten akvarij.
Nagle spremembe temperature vode ali stres so glavni vzroki za pojav tega zajedavca.
Obstaja več metod za odstranjevanje le-teh.
1°) Povišajte temperaturo vode nad 26/27°C. Pri tej temperaturi je bolezen zavirana in če se to izvede na začetku, je to lahko dovolj za odpravo bolezni.
2°) Dodajte nerafinirano in nefluorirano sol, kot je sol iz Guérande, v razmerju približno 3g na liter vode za 5 ali 6 dni. Nato je treba postopoma z manjšimi spremembami vode, vrniti se na čisto vodo.
3°) Zdravila: ta temeljijo na malahitnem zelenem in/ali metilenskem modrem. Vsaka znamka (JBL; Sera; Tetra ...) ima svoje izdelke. Tako moraš izbrati med tistimi, ki so naprodaj v tvoji trgovini za male živali. Osebno sem že uporabil Tetra ContraIck-koncentrat z zelo dobrimi rezultati.
Alain
hvala za pomoč