anti alge ribnik
pozdravljeni,
imam 500-litrski bazen s tremi zlatimi ribicami, imam filter, črpalko in UV, ki deluje 24/24h, vendar imam veliko zelenih filamentnih alg in rjavih alg
moji psi pijejo vodo iz bazena, kateri izdelek mi priporočate, ki ni nevaren za njih? ali rastline ali ribe, ki bi jedle te alge
hvala
Dober večer,
V bazenu je potrebno imeti rastline za dobrobit rib.
Poleg tega nekatere rastline lahko pomagajo zbistriti vodo, vendar ni ravno najbolje uporabljati tovrstnih izdelkov.
Dober večer,
ali mi lahko poveste, katere rastline so potrebne za čiščenje vode?
Imam vodne solate.
Hvala za vaš odgovor.
Pozdravljeni,
Obstaja več razlogov za prisotnost alg v bazenu:
1°) Izpostavljenost stalni sončni svetlobi (južna lega) je sprožilni dejavnik in tudi filtracija z UV svetlobo ne reši popolnoma problema. Idealno bi bila lega v polsenci.
2°) Alge so pogosto posledica visokega nivoja nitratov v vodi; zato je pomembno imeti dobro filtracijo, kjer se iztok napaja v plitvo (10/15 cm) in z rastlinami zasajeno območje. To je laguniranje.
Koreninski sistem rastlin iz vode črpa nitrate v svojo korist in s tem prikrajša alge za njihovo najljubšo hrano.
3°) Organski odpadki rastlinskega izvora (listje, trava po košnji itd.), ki padejo v bazen in tam kompostirajo, povzročajo tudi dvig nitratov, če je filtracija šibka.
Tako: Manj nitratov = Manj alg.
Po drugi strani pa kemično obdelovanje ni rešitev, ki bi rešila problem, dokler vzrok ni znan.
Boljše je obdelovati vzrok kot pa posledico.
Edine res učinkovite ribe za uživanje alg so amurji. Težava je, da ne omejujejo le na alge in ne sovražijo vodnih rastlin. Poleg tega zrastejo več kot meter in živijo v skupinah.
Rečeno drugače, v manjšem volumnu, kot je tvojih 500L, je ta rešitev izključena.
Tukaj je povezava za ogled mojega bazena. Če lahko to daje ideje?
http:/cab65.unblog.fr/z1-realisation-dun-bassin-denviron-16000l/
Alain
Hvala Alain za vaš odgovor, takoj bom preveril povezavo
Moj ribnik se nahaja na polsenčni lokaciji: sonce zjutraj, senca popoldne
Visoka stopnja nitratov? Ne, imam le tri ribe, poleg tega sem opravil teste vode, vse je v redu, pH je v redu, razen gh, ne vem, kaj je to!!!!???
Nasprotno pa nimam rastlin, razen vodne solate, ki jo dam spomladi.
Kaj mi priporočate glede rastlin? Pozimi, kako jih vzdrževati?
Najlepša hvala
Če želimo izbrati rastline, moramo najprej upoštevati globino bazena. Zato imajo danes prodajajočih termoformirani bazeni stopnice, ki ustvarjajo toliko različnih globin. To omogoča raznolikost zasaditev.
Na povezavi, ki sem jo dal, je del o rastlinah, izbranih glede na različne globine. Morda boš našel kakšne, ki ti bodo všeč.
Na spletnih straneh, kot je "Le poisson d'or", je katalog z veliko rastlinami in vsaka je opremljena s fotografijo. Informacijske kartice so precej izčrpne.
Večina rastlin ne boji zime, pod pogojem, da so postavljene na pravo globino, da so zunaj zmrzali.
In spomladi se ponovno lepo razcvetijo.
Prijetno branje
Alain