akvarij 20L za bodočo beto
Pozdravljeni vsi,
Včeraj popoldne sem napolnil svoj akvarij, predhodno sem očistil substrat in vanj posadil rastlino z imenom HEMIANTHUS, da začnem, in predvsem uporabil sem led osvetlitev z nizko svetilnostjo.
Uporabil sem tudi črpalko, ki sem jo dobil tukaj, in me zanima, svetovali so mi, da iz črpalke odstranim aktivno oglje ???? Ali moram to res storiti?
Kako pogosto moram preverjati parametre moje vode v akvariju?
Hvala
Pozdravljeni,
V prvih dveh tednih po zagonu akvarija se vzpostavi dušikov cikel. Tedenska analiza je zadostna.
V tretjem in četrtem tednu se bodo nitriti začeli pojavljati vse pogosteje in dosegli vrhunec. Dnevna analiza omogoča točno določitev vrhunca in predvsem opazovanje njihovega padca do 0. Ko do tega pride, je priporočljivo počakati 3 ali 4 dni, saj se lahko pojavi ponovitev.
Ko se ravni nitritov trajno vzdržujejo na 0, lahko Betto vnesemo.
Med ciklom dušika ne smemo izvajati nobenih posegov (delne menjave vode in/ali filtrirnih medijev).
Aktivno oglje je material, ki ima pufersko moč in omogoča stabilizacijo vode po kemičnem neravnovesju in bi morali uporabiti le občasno, in sicer po zdravljenju, kjer pomaga odstraniti zdravilne ostanke in ga je treba po 3 ali 4 dneh uporabe zavreči. Če ga pustimo dlje, obstaja tveganje, da bo v akvarij sprostil nabrane ostanke.
More biti uporabljeno tudi ob nenadnih spremembah zračnega tlaka (močna poletna nevihta), ki kalijo vodo in tako pomagajo, da je voda spet bistra.
Alain
Super, hvala ti. Torej, to moram odstraniti?
Hvala ti, zdaj sem jih odstranil, več se ne bom dotikal ničesar, vendar pa, ali moram dodati več rastlin ali so tiste, ki sem jih že dodal, dovolj in se bodo razvijale z osvetlitvijo??
Kako naj pravilno hranim rastlino?
Mimogrede, super simpatičen blog imaš, zelo mi je všeč
Hemianthus je rastlina, ki prekriva tla in običajno ne zraste višje od 3 do 4 cm. Poleg estetskega videza, te rastline niso posebej koristne za Betta ribe.
Če želiš zasaditev primerno za betto, moraš posaditi:
- rastlino z širokimi listi, kot je npr. patuljasta anubija. To rastlino je treba pritrditi na korenino ali kamen. Bettam je všeč, da se uležejo na takšne liste.
- tri ali štiri poganjke bujne rastline, kot so cabomba ali pa plavajočo rastlino, kot je riccia fluitans. Betta ribam je všeč, da se pozicionirajo pod pokrovom rastlinja, to jih pomirja.
Sedaj lahko posadiš.
Alain
Super hvala veliko, grem pogledat, najlepša hvala
Po drugi strani sem na tej strani vzel nano LED osvetlitev, ali bo dovolj za rastline, ki mi jih predlagaš, anubijo itd.??? Pa tudi za tiste, ki jih že imam?
In kako naj jih vzdržujem? Govori se o kroglicah, ki jih damo k koreninam rastlin? Hvala
https://www.zoomalia.com/animalerie/chauffage-pour-aquarium-ovale-hydor-p-14812.html
Za svoj 20L akvarij bi rad izbral to ogrevanje, katerega naj vzamem 7,5W ali 15W?
Kdaj ga moram namestiti? Še enkrat hvala za vse informacije, res si prijazen in super, da se tako spoznaš, to pomaga, da se ne naredi napak
https://www.zoomalia.com/animalerie/glas-clear-aimant-de-nettoyage-thermometre-p-13191.html
Ah, oprostite za toliko vprašanj, haha. Je ta termometer dober ali ne?
Pozdravljen,
V tvoji prvi objavi si zapisal: "Včeraj popoldne sem napravil akvarij, najprej sem dodal substrat, ki sem ga predhodno očistil."
Zdi se, da je prišlo do zmede pri uporabljenih izrazih. Zdi se, da si zamenjal pojme substrat, ki je prst, ki omogoča rastlinam hranjenje, in pesek ali gramoz, ki ga prekriva. Samo slednji material se opere in nikakor ne substrat! Torej, če imaš samo pesek ali gramoz, ni nobene hranljive snovi za rastline.
- Hemianthus je travnata rastlina, ki mora lahko dobiti hranila za pravilno rast in sčasoma pokriti celotna tla. Zato potrebuješ substrat. Brez tega bo imela velike težave z rastjo in lahko celo propade.
- Za Riccia fluitans so tla na splošno in substrat še posebej nepotrebni, saj je to plovna rastlina.
- Za Anubias to ni problem, ker ni zasajena v tla, ampak je samo pritrjena na korenino ali kamen, ne potrebuje hranilnih tal, ampak samo občasno malo tekočega gnojila.
- Za Cabomba je drugače, saj te rastline potrebujejo hranila iz tal. In ker je akvarij majhen in zasaditev ni bogata, bi morala biti gnojilne kroglice dovolj za njihove potrebe.
Kar se tiče ogrevanja, ne poznam ovalnega hydorja, zato ne poznam njegove zanesljivosti. Prav tako je rečeno, da je namenjen dvigniti temperaturo vode samo za nekaj stopinj. Vse je torej odvisno od temperature prostora, v katerem se nahaja akvarij. Če že izbiraš prednastavljen grelec, ti raje priporočam grelec za nano-akvarij NeWattino Plus 10W. Imam jih več v akvarijih po 25L in temperatura je nastavljena na 25°C.
Nikoli nisem uporabil LED razsvetljavo, tako da ne poznam moči lumnov od LED v vatih. Vse, kar ti lahko rečem je, da potrebuješ okoli 10W za rastline.
Bodi previden z magneti, da ne ujameš zrna peska v strgalo in rizičiraš praskanje stekla! Raje uporabljam strgalo z britvico ali ročaj vate za filtracijo in z njim drgnem steklo, da odstranim alge, ki se lahko razvijejo na njem.
Alain
Pozdravljeni,
še enkrat hvala za vaše pojasnilo, vendar sem res dodal substrat. Navajajo, da ga je treba samo enkrat splakniti zaradi prahu itd., torej to sem storil in nato sem ga namestil. :)
Moj svetlobni vir ima le 3 vate, kaj naj naredim???? :/
Vedno lahko začneš s 3W in vidiš. Kot sem ti že povedal, ne poznam razmerja med vati in lumni pri LED razsvetljavi. Morda bo to zadostovalo.
Počakajmo in bomo videli!
Alain
V redu, hvala, bom to preveril, brez skrbi. Opazil pa sem, da nekateri listi moje rastline postajajo rumeni ??? Kaj naj storim
Da, sicer bom vzel 15-vatno razsvetljavo
Za zdaj je rastlina vzdržala
Za osvetlitev mojega akvarija so mi priporočili te rastline: AnubiasMicrosorum VallisneriaEgeria (hitra rast)Hygrophila Ceratophyllum (hitra rast)LudwigiaJava mah
Pozdravljeni,
-Anubias berteri nana, Microsorium pteropus in Vesicularia dubyana (javaški mah):
Te tri rastline so epifiti, kar pomeni, da rastejo na drugi rastlini ali na drugih mineralnih ali rastlinskih površinah, brez da bi jih parazitirale. Zato jih ne smemo saditi v substrat, sicer lahko gnijejo. Za rast ne potrebujejo veliko svetlobe in 1W/3L je povsem dovolj. Rastejo zelo počasi in so zato lahka tarča za obloge alg, če je svetloba premočna. Dobro uspevajo v senci večjih rastlin, ki segajo do površine.
- Vallisneria :
Te rastline zlahka dosežejo površino in včasih celo preveč, kot na primer gigantea, spiralis, gracilis ... . Zato so primerne za veliko višje akvarije (najmanj 50 cm). Za tvoj akvarij je primernejša manjša vrsta: Vallisneria tortifolia (25 cm). Potrebuje 1W/2L in jo je treba postaviti na zadnji del akvarija. Tako bo poleg Microsoriuma in/ali Anubiasa nudila senco.
- Hygrophila, Egeria densa, Ceratophyllum demersum in Ludwigia :
Tvoj akvarij je veliko premajhen za te rastline, ki dosežejo višino okoli 50 cm.
Če želiš vmesno rastlino visoko okoli 15 cm, lahko izbereš Cryptocoryne, kot so petchii, willisii ali Wendtii. Cryptocoryne so precej tolerantne glede moči svetlobe.
Alain
Za nekaj sekund se vrinem noter!
Če v trgovini za hišne živali ne najdeš rastlin, ki jih iščeš (ne vem, če jih tam kupuješ), ti priporočam spletno stran aquaplante. Naročil sem še nekaj rastlin za svojega Betta (upam, da jih bom kmalu prejel) in glede na mnenja so rastline ob prihodu zelo lepe Poleg tega ti povedo, kako velike bodo, ali ta rastlina potrebuje dobro razsvetljavo, itd...
Poleg tega je na izbiro res veliko rastlin!
Lep dan še naprej
Super hvala ti neskončno, Laurine, pogledala bom, to je zelo prijazno, ker zdaj nisem vedela, kako naprej
Imaš tudi Floraquatic. To je spletna prodajalna, ki me je vedno zadovoljila z ogromnim izborom rastlin in popolno sanitarno kakovostjo.
Alain
Da, obstaja tudi floraquatic, zelo sem oklevala, vendar je bil moj košarica veliko dražja (z isto izbiro rastlin).
Odločitev je na tebi!
No, ravno sem se vrnil iz trgovine za male živali s čudovito anubio in kompletom za CO2, mislim, da bo zdaj v redu, ah ja, in pravkar sem naredil polovico z osmozirano vodo
Pozdravljeni,
Za beto osmoza ni potrebna in celo odsvetovana, ker ne živi v vodi z zelo nizko trdoto GH
Enako velja za CO2 komplet. Za 20L akvarij, ki je slabo zasajen in šibko osvetljen, CO2 ni potreben, nasprotno, znižal bo pH in dobili boste vodo, ki je idealna za amazonke ribe. Škoda, da vaša riba izvira iz Azije in potrebuje drugačno vodo.
Ostane vam samo, da vašo ribo naravno aklimatizirate v Brazilijo. OK, grem v sobo!
Da postanem spet resen, naslednjič, ko boste želeli obiskati trgovino za živali, najprej zastavite vprašanja nam, to vam bo prihranilo nakupovanje po nepotrebnem in na pamet.
Alain
Najprej sem zastavil vprašanja tukaj in na drugih forumih, nekatera moja vprašanja so še vedno brez odgovorov, zato sem moral poiskati rešitve, kako ohraniti ali preživeti moje rastline, od tod tudi komplet CO2. Nadalje imam zelo zelo trdo vodo, od tod uporaba osmozirane vode, pomešane z vodo iz pipe.
Potem pa ni treba, da to vzameš tako in to je moj problem, če takšne nakupe opravljam zdaj, ampak končujem to objavo, ker če je treba govoriti tako in če na vprašanja ne odgovarjajo ali odgovarjajo mimo, potem je po lekcijah lahko.
In nisem tukaj za to in obstajajo drugi načini izražanja ali govorjenja ljudem, še posebej, ko jih ne poznaš.
S tem želim dobro nadaljevanje.
Zakaj takšna reakcija po dveh straneh nasvetov?
Ne mislim, da sem bil skop s pojasnili in če se ti zdi, da ne odgovarjam na vprašanja, ki mi jih postavljaš ali vsaj mimo, bi raje videl, da bi mi to povedal prej. Ne ti ne jaz ne bi izgubila časa.
Mislil sem, očitno zmotno, da boš s smeškoti razumel, da gre za humor. Motil sem se. Škoda. Nikakor ni bilo moj namen, da bi bil žaljiv ali nesramen.
Oprosti.
Alain
Pozdravljeni,
Jaz sem za svoje rastline izbral to neonko moči 15W in zdi se, da so rastline zadovoljne!
https://www.zoomalia.com/animalerie/neon-trocal-de-luxe-speciale-plantes-lumiere-chaude-p-15514.html
Se vidimo kmalu
V redu, za zdaj se moja anubija, hemiantus in ostale dobro držijo.