Gosje jetra kmalu prepovedana v New Yorku!
V času, ko je živalska pravica vse bolj zagovarjana, mnoge prehranske prakse danes sprožajo razpravo, vključno s proizvodnjo gosjih jeter. Ta luksuzna jed, ki krasi naše praznične mize, kljub temu povzroča veliko pisanja s svojo proizvodno metodo. Pridobljena z redenjem jeter rac ali gosi, pogosto hranjeni na silo, so gosja jetra na udaru združenj za zaščito živali.
Gosja jetra v New Yorku
Do leta 2022 bodo gosja jetra prepovedana v mestu New York. Prodaja, postrežba in celo posedovanje bodo prepovedani. Kršitelji se lahko soočijo z globo med 500 in 2000 dolarji. Mestni svet New Yorka je 30. oktobra sprejel besedilo, ki prepoveduje njegovo prodajo. Dodeljeni rok, do leta 2022, mora proizvajalcem gosjih jeter v Združenih državah omogočiti prilagoditev na novo pravilo. V resnici v Združenih državah obstajajo proizvajalci gosjih jeter: severno od New Yorka so kmetije specializirane za proizvodnjo gosjih jeter, ki oskrbujejo številne restavracije v mestu.
To moti newyorške restavracije, ki so imeli eno največjih tržnih deležev za prodajo gosjih jeter, s približno 1000 restavracijami, ki so jih ponujale na svojem meniju. Poleg tega so v Združenih državah cene gosjih jeter veliko višje kot v Franciji, postavljajoč jih na vrh izdelkov razkošja, ki se lahko prodajajo do 120 evrov za 100 gramov.
Kakšni so izzivi take prepovedi?
Čeprav New York ni prvo mesto, ki je prepovedalo prodajo gosjih jeter, je glavni izziv teh novih ukrepov zaščita živali. Njegova izdelava je danes obravnavana kot nasprotujoča blaginji živali, kar sproža številna vprašanja. Metode proizvodnje so sporne, vključno z življenjskimi pogoji živali in načinom redenja, ki vključuje silovito hranjenje in prehranjevanje živali v presežku.
Tako New York ni več edini, ki se je izrekel proti postopku, ker je že pred leti država Kalifornija glasovala za besedilo v istem smislu, podobno kot Indija, Izrael in Velika Britanija.
Ti novi ukrepi torej ponovno zaganjajo razpravo v Franciji med zagovorniki pravic živali in ljudmi, ki podpirajo ohranjanje gastronomskih tradicij.