Briketi z svežim mesom brez žit: kako jih prepoznati?
Dobro zdravje vašega psa ali vaše mačke je v njeni posodi! Lastniki živali dandanes vse bolj poudarjajo pomen prehrane, bodisi gre za pasje brikete ali mačje paštete. Na trgu Petfood najdemo veliko raznovrstno hrano za živali, ki ne pokriva nujno njihovih bioloških in naravnih potreb. Kako se znajti in izbrati najboljše brikete? Naši strokovnjaki vas natančno vodijo, da se ne zmotite pri izbiri. Briketi z svežim mesom so po izbiri premium briketi, idealni za obroke vašega kosmatega spremljevalca. Je to le marketinška oznaka ali resnično kakovostni briketi? Za vas analiziramo znamenite brikete z svežim mesom brez žit, zdravo in bistveno prehrano, namenjeno vašemu ljubljenčku.
Postopek proizvodnje briketov z svežim mesom
Bilo bi vam lagati, če bi trdili, da so naše briketi za mačke ali za pse 100 % iz svežega mesa, raje posvojite prehrano BARF za živali. To je nemogoče, briketi iz svežega mesa, ekološki piščanec ali govedina ali sveža riba, so med proizvodnim procesom spremenjeni. Obstajajo različne tehnike možne za ustvarjanje briketa:
- Klasična ekstruzija pri visoki temperaturi: ta postopek prevsem omogoča, da je proizvodnja briketov ekonomična. Večja količina ne pomeni nujno večje kakovosti. Mešanica sestavin se segreva od 100 ° do včasih 400 °C. Ko so briketi posušeni in presejani, so obloženi z različnimi maščobami, ki povečajo okusnost hrane. Visok tlak in visoka temperatura preoblikujeta živalske beljakovine in ogljikove hidrate ter uničujeta vitamine in minerale, kar je za žival škodljivo.
- Hladno stiskanje pri 40 °: manj produktivno in dražje za industrijo, ta način proizvodnje več spoštuje osnovne sestavine, ki so izpostavljene nizkim temperaturam. Meso, ribe ali jajca so dehidrirani ali sušeni pri 121 °C, enako kot sadje, semena, zelišča ali rastline. Ogljikovi hidrati (krompir ali rjavi riž) kuhajo pri 90 °C. Postopno sestavljanje pripravljenih hranil poteka do 40 °, da nastane harmoničen briket, obložen z želatino.
- Ekstruzija pri 90 °C nizkega tlaka: počasnejši in dražji postopek za proizvajalce, proces je podoben klasični ekstruziji pri visoki temperaturi, razen na nekaterih točkah. Stiskanje je zmanjšano za 50 % do 75 % manj kot pri klasičnem ekstruderju. Proteini, vitamini in minerali so tako bolje ohranjeni in posledično bolj prebavljivi, četudi so sestavine segrete na 90 °C. Glukozidi in škrob, dodani v majhni količini, obdajajo beljakovinski briket, primeren za uživanje psa ali divje mačke.
Ste že slišali za Behavioral Optimizing Food ali BOF ? Gre za način proizvodnje pseče hrane, ki se čim bolj približa njihovi naravni prehrani. Briketi "made in BOF" zagotavljajo stabilno raven sladkorja, visoko vsebnost svežega mesa in ekstruzijo pri nizki temperaturi, torej izparevanje vode, ki jo vsebuje meso (70 % vode v mesu). Ta vrsta briketov prav tako zagotavlja hitro in učinkovito občutek sitosti.
Konzumacija briketov z svežim mesom vašemu psu oz. mački vrne njegove naravne nagon. Regulacija sladkorja v briketih ponuja vaši živali zdravo in prebavljivo hrano. Končno, priprava hranil pri nižji temperaturi omogoča najboljše ohranjanje hranilnih vrednosti sestavin.
Prisotnost zelenjave, semen, jagodičevja, sadja, vitaminov in mineralov (v povprečju okoli 30 %) v briketih spominja vašega mesojedca na želodec lovke živali, ulovljene in požrte v divjini.
Vse, kar morate vedeti o briketih z svežim mesom brez žit
Zakonodaja o svežem mesu se razlikuje od države do države. Če uporaba živalskih moke, vključene v vodo ali maščobo, ni ovira za oznako, so evropske države strožje glede "kosov mesa". Kvaliteta mesa je torej odvisna od njegovega izvora in sledljivosti (pooblaščeni klavni za človeško potrošnjo). Meso ne sme biti rekonstituirano, pokvarjeno ali reciklirano. Bolje se je izogniti briketom iz tujine, zunaj Evrope, katerih način proizvodnje ni znan.
Alergični ali občutljivi psi morda ne bodo prenašali nekaterih briketov, ne zaradi samega mesa, temveč zaradi njegove industrijske obdelave: hranjenje živali z GSO, prekomerno cepljenje, injekcije hormonov, razkuževanje mesa ali mešanje z mokami, kuhanje pri previsoki temperaturi...).
Briketi so obvezno iz svežega dehidriranega mesa. Pojem svežega mesa je treba relativizirati. Pomembno je razumeti tehnične postopke proizvodnje briketov in preveriti delež beljakovin in ogljikovih hidratov po njihovi transformaciji.
Zagotovilo za zdravo in uravnoteženo hrano seveda vključuje distribucijo briketov optimalne kakovosti, ki pokrivajo biološke in naravne potrebe vašega psa ali mačke. Zelenjava ali sadje lahko draži prebavila živali. Zato je bolje, da jih iz prehrane izločimo, ali pa jih damo le v zelo majhnih količinah. Beljakovine in živalske maščobe so ključnega pomena in morajo biti v briketih prisotne v velikih količinah. Najboljše meso izvira iz manjših plenilcev, kot so raca, piščanec, jagnje, zajec, losos, tuna... Ogljikovi hidrati, ki so neizogibni pri obdajanju briketa, lahko škodujejo zdravju vašega psa, če njihova raven presega 33 % celotne sestave briketa. Kuhanje na visoki temperaturi uničuje esencialne hranljive snovi sestavin briketa: beljakovine, maščobe, vitamine, minerale. Poleg tega briketi, kuhani pri previsoki temperaturi, sproščajo kancerogene snovi, ki so nevarne za psa.
Mnenje izkušenega veterinarja bo zagotovilo kakovost vaših briketov in njihovo verodostojnost. Prav tako bodo proizvajalci z vami komunicirali popolnoma transparentno o svojih naravnih in netoksičnih sestavinah: brez dodatkov, topil, brez žit, vitaminov, omega 3 in 6, bogatih z beljakovinami, mesom francoskega izvora.
Menjava briketov: kako to storiti?
Priporočljivo je izvesti prehod na novo hrano v 2 tednih s postopnim povečevanjem odstotka obroka novih briketov z svežim mesom.
Primer uspešnega prehoda za vašega psa :
- 1. do 4. dan = 25 % briketov z svežim mesom in 75 % starih briketov ;
- 5. do 7. dan = 40 % briketov z svežim mesom in 60 % starih briketov ;
- 8. do 10. dan = 50 % briketov z svežim mesom in 50 % starih briketov ;
- 11. do 13. dan = 75 % briketov z svežim mesom in 25 % starih briketov ;
- 14. dan = samo briketi z svežim mesom.
Za mačko veterinarji strokovnjaki priporočajo razporeditev vnosa novih briketov z svežim mesom čez 11 dni.
Primer uspešnega prehoda za vašega mačka :
- 1. do 4. dan = ⅓ briketov z svežim mesom in ⅔ starih briketov ;
- 5. do 7. dan = polovična mešanica novih in starih briketov ;
- 8. do 10. dan = ⅔ briketov z svežim mesom in ⅓ starih briketov ;
- 11. dan = samo briketi z svežim mesom.
Nasveti! Opazujte blato vašega varovanca... Če je blato mehko, to pomeni, da je prišlo do težave s prehrano. Po drugi strani pa, če je blato trdno, ste izbrali prave brikete.
Ko enkrat najdete Sveti gral med briketi z svežim mesom brez žit, vaš pes ali mačka ne bo želela menjati, in vi tudi ne. Naučite se razčleniti oznake na različnih paketih briketov, da izberete hrano, ki najbolj ustreza vašemu hišnemu ljubljenčku. Ostanite v stiku z našimi strokovnjaki na naši spletni trgovini za živali, ki izbirajo najboljše naravne brikete, ki zadovoljijo pse, mačke in lastnike.